Kv uutisia
Kansainvälinen siirtolapuutarhaliitto on julkaisut esitteen eurooppalaisten siirtolapuutarhojen innovatiivisuudesta. Liiton teesejä ovat että siirtolapuutarhat ovat äärimmäisen arvokkaita, rankasti aliarvostettuja ja tyrmistyttävän tuntemattomia.
Samaa mieltä voi moni suomalainenkin siirtolapuutarhuri olla.
Kansainvälinen liitto on viime vuosina tuonut esiinsiirtolapuutarhoja hyvänä kaupunkiympäristönä, joka mm. edistää viljelijöidensä ja lähiympäristön hyvinvointia, lisää monimuotoisuutta kaupungeissa ja tuottaa lähiruokaa. Samalla on tehty toiminnan laajuutta ja vaikutuksia tunnetuksi erilaisin esittein sekä oman lehden avulla.
Uusimmassa esitteessä on mukana suomalaisiakin esimerkkejä. Vallilan suojelukaava nostetaan esiin, palstojen vadelma-aidat saavat kiitosta, monien siirtolapuutarhojen mökit ullakkotiloineen esitellään tehokkaina pinta-alan säästäjinä. Pienelle alueelle mahtuu hyvin sekä mökki että viljelyalue, kun ullakko tarjoaa lisämakuutilaa.
Käy katsomassa esite Innovative projects on Europe’s allotments ja ehkä löydät uusia ideoita omassa siirtolapuutarhassa toteutettavaksi.
Suomeen siirtolapuutarhatoiminta saapui joko suoraan Saksasta tai Tanskan ja Ruotsin kautta. Helsingissä aihe oli ensimmäistä kertaa esillä kaupunginvaltuustossa jo 1900-luvun alussa.Helsingin ensimmäinen siirtolapuutarha on vuonna 1918 perustettu Brunakärr koloniträdgård (Ruskeasuon siirtolapuutarha), joka on maamme vanhin alkuperäisellä paikallaan edelleen sijaitseva siirtolapuutarha
Tutustu wikitekstiin täällä.